کانال کشی بین ایران وامریکا!!
یک دیپلمات آمریکایی به روزنامه المونیتور گفته است که ایالات متحده به عنوان مشوق به ایران پیشنهاد داده، یک کانال مستقیم بانکی میان ایران و آمریکا برقرار شود. مقامات مذاکرهکننده ایران هنوز پاسخی به این پیشنهاد ندادهاند.
این پیشنهاد در آستانه ضربالاجل تعیینشده برای دستیابی به
توافق هستهای میان ایران و گروه پنج بعلاوه یک ارائه شده و مقامات ایرانی
حاضر در مذاکرات به آن پاسخی ندادهاند.
سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا نیز از ارائه توضیح در اینباره خودداری کرده، اما "تیلور کولیس" دستیار حقوقی و سیاسی شواری ملی ایرانیان آمریکا (نایاک) به المونیتور گفته درباره این پیشنهاد چیزهایی شنیده است.
وی ایجاد خط مستقیم بانکی میان ایران و آمریکا را دارای چند فایده دانسته، از جمله اینکه ارتباطات مالی میان دو کشور را که هماکنون به دلیل نبودن یک مسیر مشخص ناممکن است، تسهیل خواهد کرد.
کولیس به عنوان مثال به مسئله فروش دارو و مواد غذایی و نیز برخی تجهیزات ارتباطی به ایران اشاره کرده که در حال حاضر مشمول تحریمهای آمریکا نیستند، اما دریافت وجوه آنها از طرف ایرانی به دلیل نبودن کانال بانکی غیر ممکن است.
مشکل دیگر در
ارتباط با دانشجویان ایرانی است که برای دریافت وجوه ارسالی خانوادههایشان
از ایران با مانع روبرو هستند و به همین دلیل برای پرداخت صورت حسابهای
خود نیز دچار مشکل شدهاند.
به گفته کولیس در حال حاضر حتی برخی از موسسات خیریه مستقر در آمریکا به دلیل تلاش برای ارسال پول به ایران تعطیل شدهاند. وی به شخصی در بوستون اشاره کرده که اخیرا قصد داشته مبلغ ۱۰۰ هزار دلار برای تاسیس یک یتیمخانه به کاشان بفرستد اما حساب بانکی موسسه خیریه او مسدود شده است.
دستیار حقوقی نایاک فایده دیگر برقراری خط
بانکی میان ایران و آمریکا را رساندن پیامی به بانکهای اروپایی و غیر
آمریکایی دانست که میتوانند از این پس معاملاتشان با ایران را از سر
بگیرند.
موسسه نایاک روز
چهارم نوامبر (۱۳ آبان) در بیانیهای رسمی برقراری خط مستقیم بانکی میان
ایران و آمریکا را دارای نتایج مثبتی در مذاکرات اتمی ایران دانست، چرا که
ثابت میکند آمریکا به قول خود مبنی بر کاهش تحریمها عمل کرده است.
در این بیانیه آمده است: «ایجاد کانال مستقیم مالی میتواند تضمینی برای مشوقهای آمریکا در لغو تحریمها باشد و به تقویت توافق هستهای کمک کند».
بر اساس توافق صورت گرفته میان ایران و گروه پنج به علاوه یک بر سر پرونده هستهای جمهوری اسلامی، قرار است مبلغ ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از پولهای مسدود شده ایران طی ۸ مرحله به این کشور پرداخت شود. در همین راستا وزارت خزانهداری آمریکا نیز بهار امسال، مبلغ ۴۵۰ میلیون دلار از داراییهای مسدودشدهی ایران را آزاد کرد.